Verkaveling

Verkavelingsvorm van Akkrum

Het is opvallend dat Akkrum een langgerekte strookverkaveling heeft. Meestal is deze verkavelingsvorm kenmerkend voor het veenlandschap. Er is een regelmatig en langgerekt verkavelingsvorm met vele sloten en vaarten. Het is een manier om de afwatering van het natte gebied te reguleren. Want Akkrum ligt tussen de meren. Maar aan het omliggende gebied op deze bovenstaande afbeelding is een onregelmatig verkavelingspatroon te zien in het landschap. Grote stukken land, weinig bebossing en minder sloten en vaarten dan er bij een veenlandschap verwacht zou worden.De nederzettingsvorm kan dan lijken op een nederzetting uit het veengebied, maar het omliggende land en verkavelingspatroon horen bij een zeekleigebied. (Barends, 2005)

 Bron: eigen bron (earth,2014)

 

Hieronder een ander gebied waar dezelfde onregelmatige verkavelingspatroon zichtbaar is als in Akkrum

Middag-Humsterland is ooit ontstaan op een kwelder die door de zee werd opgeworpen. Generaties lang hebben bewoners elementen toegevoegd aan het oorspronkelijke kwelderland. Wierden, dijken en zijlen, oude wegen en paden, kerken en borgen zijn daar nog altijd de getuigen van Bron: (Landschappen, 2009). 

Bron: (Landschappen, 2009)

 

op het kaartje hierboven is de onregelmatige patroon van het landschap te zien.

kenmerkend: 

De terpen die in dit noordelijk zee klei gebied zijn gebouwd en niet afgegraven zijn, zijn van archeologische waarde voor onze culturele erfgoed. Daarom zijn vele terpen opgenomen op de werelderfgoed lijst.

Deze verkavelingsvorm komt dus enigzins overeen met het verkavelingspatroon die te zien is in Akkrum (Barends, 2005).

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb